2015. aug 30.

Fokhagymával tűzdelt hús sajtos - tejfölös zabkásával

írta: FogyóStory
Fokhagymával tűzdelt hús sajtos - tejfölös zabkásával

fokhagymaval_tuzdelt_hus_sajtos_tejfolos_zabkasaval.jpg

 

Elsore meghokkento lehet ez a fajta koret, viszont annál finomabb :). Ez a tipikusan ,, Mi van otthon? ,, étel, kísérletezni a konyhai alapanyagokkal. Mialatt készult az étel, arra gondoltam, vajon mennyire állja meg a helyét a sós változatú zabkása a fokhagymás hús mellett, mennyire lesz meg koztuk az osszhang. Jelentem, meglett :). A koretettel kicsit játszva, nem ,, odakanalazva ,, tálalva, kissebb golyók formálva lehet egyedivé tenni.
Zabkása
25 dkg tejfol
10 dkg keménysajt
2-3 evokanál zabkorpa
bors, petrezselyem
Hús
30-35 dkg disznócomb
fél fej fokhagyma
8 dcl melegvíz
só, bors, koménymag
olaj
Készítsuk el a zabkását. Vegyunk elo egy turmixot/aprítógépet és tegyuk bele a hozzávalókat. A sajtot lehet reszelve, darabolva, ahogy nekunk tetszik, végulis a gép úgyis elvégzi helyettunk a nagyja munkát. Fuszerezzuk ( sót nem használunk, mivel a sajt eleve sós ). Nyomjuk meg a gombot, majd tartsuk, amíg egynemu masszává áll ossze. Nem egy suru állagot fogunk kapni, ettol ne ijedjunk meg, hiszen a zab, ahogy melegszik, egyre jobban surubbé válik. Vegyunk elo egy kissebb fazekat, tegyuk a tuzhelyre. Ontsuk bele és kozepes fokozaton fozzuk forralásig.
Kapcsoljuk be a sutot 200 fokra. A hús elkészítése, szintén egy konnyebb feladat, viszont hosszadalmasabb. Vegyunk elo egy magasabb falú sutotálat. Ontsunk az aljára annyi olajat, hogy egybefuggo réteget kapjunk. Tegyuk rá a húst. Pucoljuk meg a fokhagymát, vágjuk fel 2-3 szeletre a megpucolt darabokat ( a nagyon vékonyakat hagyjuk egészben ). A hús alján és felul kés segítségével vágjunk kis zsebeket, amibe beleszúrjuk a fokhagymaszeleteket. Locsoljuk meg egy kis olajjal a tetejét ( 2-3 evokanál ).  A tuzdelt húsunk tetejét sózzuk, majd gazdagon hintsuk meg borssal, koménymaggal ( én mindig a darált változatot használom ). Ontsuk a tetejére a vizet ( ilyenkor a fuszerek lemosódnak róla, viszont a víz segítségével finom, fuszeres lében párolódhat ). Alufóliával fedjuk le és tegyuk be az elomelegített sutobe. 30 perc után vegyuk le az alufóliát és sussuk addig, amíg a nagyja víz elpárolog és megpuhul. Kozben forgassuk, hogy minden oldala megpiruljon. Az alufólia levétele után, nekem 2 óráig tartott a sutés. Ajánlatos az 1 óra alufólia mentes sutés után tobbszor ellenorizni, mennyire kemény még az állaga.
Szólj hozzá