Kuglóf
Alaptészta
6 tojás
6 evőkanál nyírfacukor
Világos tészta
3 evőkanál zabpehelyliszt
3 evőkanál darált mogyoró
½ csomag sütőpor
½ adag tojásfehérje hab
Kakaós tészta
3 evőkanál kakaópor
2 evőkanál folyékony édesítő
½ csomag sütőpor
½ adag tojésfehérje hab
Kapcsoljuk be a sütőt 200 fokra. Vegyünk elő 2 tálat, az egyikbe törjük a fehérjét, a másikba a sárgáját. Mielőtt elkezdenénk a sárgákkal dolgozni, tiszta habverőkkel verjünk kemény habot a fehérjéből, a sárga habosíttásánál bátran használhatjuk az előzőleg felvert habos habverőket. Elkészült az alapunk, amit most válasszunk el testvériesen egy másik tálba, hogy 2 tálba legyen az alapunk. Elosszőr készítsük el a világosabb tésztát. Tegyük bele a zabpehelylisztet, mogyorót, sütőport, alaposan keverjük össze. Jöhet a fele mennyiségű tojásfehérjehab, amit óvatos, könnyű mozdulatokkal egybeforgassuk. Elkészült a tésztánk egyik fele, jöhet a sötétebb, a kakaós. A másik alapunkba tegyünk kakaóport, édesítőt, sütőport, szintén keverjük el alaposan és majd jöhet hozzá szintén óvatos kevergetés mellett a megmaradt tojásfehérjehab. Most kaptunk 2 tésztát, jöhet a kuglóf forma / amennyiben szilikon, nem szükséges olajozni, amennyiben hagyományos, ajánlatos /. Elősször öntsük bele a világosabb tésztát. A kakaós részt öntsük a tetejére egyenletesen, hogy az egész felület kapjon belőle. Jöhet egy kis trükk, amivel a kakaós rész nemcsak az alsó részen lesz majd megtalálható. Amivel kevertük a tésztákat, határozott mozdulatokkal nyomjuk bele, majd ki, ezzel is segítve a kakaós résznek, hogy eljusson alsóbb rétegekbe. Pár akalommal ismételjük meg a tészta egész felületén, majd mehet is az előmelegített sütőbe kb. 40-45 percre. Várjuk meg, amíg kihűlt és ezután borítsuk ki.