Flódni torta
Szeretek kísérletezni, szeretek a régi suteményekbol ,, alakbarát ,, verziókat alkotni, újragondolni. Ez szintén egy ilyen. Az eredeti flódniba negyedik rétegként lekvár is szerepel, viszont, én úgy gondoltam, kihagyom. Amennyiben valaki szeretné, a felso réteget nyugodtan megkenheti vékony réteg diabetikus / cukormentes lekvárral és máris kész a negyedik íz :). Én a dió és a mák toltelékhez nem tettem plusz édesítot, viszont, nem torténik semmi, aki az édesebb íz végett tesz bele plusz 1 - 1 kanállal :) . Narancsnál igyekezzunk nagyobb, lédússabb fajtát választani, amennyiben nagyon száraznak ítéljuk, egy kis almás levelet kanalazzunk a dióhoz.
Tészta
25 dkg túró
2 tojás
2 evokanál nyírfacukor
2 evokanál folyékony édesíto
2 evokanál lenmagliszt
3 evokanál kókuszreszelék
11 evokanál zabliszt
Diós réteg
10 evokaná darált dió
1 narancs frissen facsart level
Mákos réteg
15 evokanál darált mák
2 dcl az almával fozott lébol
Almás réteg
4 alma
5 dcl víz
2 evokanál nyírfacukor
3 evokanál folyékony édesíto
1 citrom frissen facsart leve
fahéj
Tetejére
1 tojás
nyírfacukor
Készítsuk el a toltelékeket. Hámozzuk meg az almát, vágjuk fel negyedekre, vágjuk ki beloluk a kozepuket, szeleteljuk fel vékonyra. Egy kissebb fazékba tegyuk bele az almát, vizet, kétféle édesíttot, citromleve, fahéjat ( ízlés szerint, darált változat ). Fozzuk ossze pár perc alatt. Egy kissebb tálba tegyuk bele a mákot és az almás fozolevet, keverjuk alaposan ossze. Egy kissebb tálba tegyuk bele a diót és a narancsnak a levét, keverjuk alaposan ossze. A toltelékek elkészulte után, kezdjunk neki a tésztának. Egy nagyobb tálba tegyuk bele a túrót, tojást, kétféle édesíttot. Keverjuk alaposan ossze. Kovetkezhetnek a száraz alapanyagok: lenmagliszt, kókuszreszelék, zabliszt. Kézzel bátran keverjuk ossze ( nyugodtan elhagyhatjuk a fakanalat és egyéb szilikonos keveroeszkozoket ). Eléggé puha tésztát kapunk, ezért tegyuk be a hutobe 1 órát pihenni. Késobb, miután letelt a pihentetésre szánt ido, kapcsoljuk be a sutot 150 fokra. A tésztából készítsunk 4 viszonylag egyforma golyót, mivel 4 kor alakú lapot fogunk nyújtani. Nyújtás kozben fokozatosan lisztezzuk, mivel eléggé ragadós. A korok elkészítése kozben figyeljuk, hogy egy olyan formát nyújtsunk, amilyen méretu a tortaformánknak az alja Egy késsel óvatosan lazítsuk fel és tekerjuk fel az egyik oldalától fokozatosan ( mondhatni egy toltetlen palacsinta kinézet ).Tegyuk bele a tortaformába és óvatosan gorgessuk visszafele, hogy kitoltse az alját. Ujjaink segítségével igazgassuk el. Kovetkezhet a torta osszeállítása. Kanalazzuk az elso rétegre a diós tolteléket, tegyunk rá egy tésztakorongot. Második rétegként kanalazzuk rá a mákos tolteléket, tegyunk rá egy tésztakorongot. Harmadik rétegként kanalazzuk rá a kissé megfott almákat ( csepegtessuk le ) és zárkuk az utolsó fedoréteggel. Egy pohárba ussunk bele egy tojást, verjuk fel és kenjuk meg a tetejét. Tetszés szerint szórjuk meg nyírfacukorral. Egy vékony pengéju kés segítségével párszor szúrjunk bele egészen az aljáig és mehet is a sutoben. Sussuk 60 percig, majd az ido letelte után emeljuk 200 fokra és hagyjuk bennt további kb. 15 percig. A formából kiemelés elott várjuk meg, míg teljesen kihul.