2017. sze 05.

Almás rétes

írta: FogyóStory
Almás rétes

almas_retes.jpg

125 ml tej

85 ml barna rizsliszt

60 ml útifűmaghéj

60 ml bambuszrost liszt

2 tojás

édesitő / kétfélét használtam, folyékony és kristályos /

fahéj

kókusz zsír

4-5 db alma / lehet több féle, én is kevertem  /

 

Kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra és vegyünk elő egy keverőtálat. Első körben tegyük bele a rizslisztet, útifűmaghéjat, bambuszrost lisztet, édesítőt / itt kristályosat használtam /. Keverjük el. Második körben jöhet a tej, tojás. Ahogy keverjük, egyre jobban sűrűbb tésztát fogunk kapni. Hagyjuk pár percet pihenni, addig keressük meg a nyújtólapot, sodrófát. Borítsuk rá a tésztát, szórjuk meg rizsliszttel. Ezt a műveletet ismételjük 2-3 alkalommal, folyamatosan dolgozzuk össze. Kezdjük el nyújtani. Nyújtás közben ismét szórjuk néha, mivel ragadós a tészta. Nyújtsunk vékonyabb, nagyobb téglalapot. Tésztának jelenleg ennyi, következhet az almák hámozása, reszelése. Én, amikor lereszeltem, kinyomtam az almából a nedvességet, hogy ne áztassa el a tésztát. Szórjuk meg vele az egész tésztát, ezután fahéjjal, édesitővel. Itt most kétfélét használtam, kristályosat és folyékonyat. Mielőtt feltekernénk, egy hosszú, vékony pengéjű késsel lazítsuk fel a tészta alját, nyúljunk alá és óvatos mozdulatokkal menjünk körbe. Tuti, ami tuti alapon, próbáljuk elkerülni igy a tekerés közbeni leragadást. Kenjük ki kókusz zsírral a tepsit, illetve kicsit a rétes tetejét. Nem kell egy nagyobb darabban megsütni, vághassuk 2-3 nagyobb darabba is, könnyebb rátenni a tepsire is. Mehet a sütőbe kb. 30-35 percre.

Szólj hozzá