Bólyi túrós lepény - light verzió
250 ml zabpehely
125 ml kókuszreszelék
½ csomag sütőpor
reszelt citromhéj / ízlés szerint
édesitő / ízlés szerint
50 dkg túró
2 tojás
mazsola
édesitő / ízlés szerint
citromhéj / ízlés szerint
2 mérőkanál fehérjepor
125 ml tej
2 tojás
vanília aroma
Kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra, vegyünk egy tálat. A felesleges mosogatás elkerülése végett minden lépést ezen egy tálban fogunk végezni. Mielőtt bármit is tennénk, turmixban őröljük finomra a zabpelyhet, kókuszreszeléket, kristályos édesitőt. Természetesen, ezen lépést ki is lehet hagyni, amennyiben zabpehelyliszttel, kókuszliszttel dolgozunk. Az édesitő porítása nem feltétel. Első keverőtálas élményünk, hogy beletesszük a kétféle lisztet, sütőport, citromhéjat, édesitőt. Keverjük, majd egy tepsibe öntsük bele. Oszlassuk el. Második körben szintén ebben a tálba jöhet a túró, tojás, mazsola, édesitő, citromhéj. Keverem – kavarom. Nade, mielőtt érkezne a száraz hozzávalók tetejére, szórjuk meg a tepsibe levő keverékünket egyenletesen fehérjeporral. Most, pedig jöhet bizony a túrós szórás. Kanalazzuk rá, finoman kenjük el. Harmadjára, mikor már ismét ugyanazon tálunkat használjuk, viszont már utoljára, mint befejező folyamat, jöhet bele a tej, tojás, vanília aroma. Alapos keverés után lassan öntsük rá rétegzett tésztánkra. Mielőtt sütőbe teszem, megszúrkáltam a tésztát villával, nemcsak a tetejét, egészen az aljáig. Süssük kb. 40 percig, aranybarnára.