Gombás kefírszósz kukoricával
A mostani receptem, eléggé nagy mennyiségre sikeredett, ezért bátran állítható, családbarát méret :). Én most rizst készítettem hozzá koretnek, viszont lehet hozzá pl. barnarizs, bulgur, kuszkusz ..., amit csak szeretnénk. Természetesen itt is helyettesítheto csirke vagy pulykahússal, viszont, ilyenkor figyeljunk, hogy ezen húsfajták hamarabb kész vannak :).
25-30 dkg disznócomb
1 kg gomba
80 dkg kefír
7 dcl víz
1 konzerv kukorica / kb. 35 dkg /
só, bors, petrezselyem, koménymag
zabliszt
olaj
Készítsuk elo az alapanyagokat. A húst vágjuk kis darabokra, gombát mosás után szeleteljuk ( esetleg negyedeljuk ). Vegyunk elo egy nagyobb fazekat és tegyunk bele annyi olajat, hogy befedje az alját. Forrósítsuk fel, majd óvatos mozdulatokkal adjuk hozzá a húsdarabokat. Pirítsuk 13-15 percig, amíg szép ropogós, aranybarna színt kapunk ( amennyiben úgy ítéljuk, adjunk hozzá még olajat ). Kovetkezhet a gomba és a kukorica, pirítsuk ossze 2-3 perc alatt. Az ido letelte után ontsuk hozzá a melegmelegvizet, fuszerezzuk ( én inkább szárított petrezselyemmel készíttem ételeim, mivel sokat használok ). Alapos keverés után várjuk meg, míg felforr és fozzuk ossze kb. 10 perc alatt. Az ido letelte után vegyunk elo egy habverot, amely segítségével alaposan keverjuk el a most hozzáadott kefírt. Várjuk meg, míg újra felforr. Habveronket még ne tegyuk el, mivel újra szukségunk lesz rá, mikozben adagoljuk a lisztet. Jelen pillanatban saját magunk szabályozhassuk, mennyire surure szeretnénk elkészítteni, ezért figyeljunk arra, hogy kis mennyiségekben adagoljuk és alaposan keverjuk el. Sikeres surítés beállítás után, fozzuk további 2-3 percig.