2016. nov 06.

Somlói torta

írta: FogyóStory
Somlói torta

somloi_torta.jpg

Mandulás lap

1 tojás

2 evőkanál darált mandula

1 kávéskanál sütőpor

1 evőkanál eritrit

1 evőkanál folyékony édesítő

 

Mogyorós lap

1 tojás

2 evőkanál darált mogyoró

1 kávéskanál sütőpor

1 evőkanál eritrit

1 evőkanál folyékony édesítő

 

Kakaós lap

1 tojás

2 evőkanál kakaó

1 kávéskanál sütőpor

1 evőkanál eritrit

1 evőkanál folyékony édesítő

 

Szirup

2 dcl víz

1 evokanál eritrit

1 evőkanál folyékony édesítő

2 evőkanál mazsola

2 teáskanál rumaroma

 

Krém

2 csomag vaníliás pudingpor

6 dcl tej

2 evőkanál eritrit

2 evőkanál folyékony édesítő

 

1 evőkanál kakaó

2 dcl habtejszín

 

Kapcsoljuk be a sütőt 200 fokra. A tortalapokat úgy készítjők el, ahogyan egy sima, hétköznapi piskótatésztát. Vegyünk elő egy keverőtálat, tegyük bele a tojássárgáját, kétféle édesítőt, habosra verjük fel. Tegyük hozzá a sütőport, száraz hozzávalót / mandula, mogyoró, kakaó, amely lapot aktuálisan készítjük /, keverjük alaposan össze. A tojásfehehérjét verjük fel kemény habbá, majd óvatos mozdulatokkal forgassuk bele a tésztába. Vegyünk elő egy tortaformát, öntsük bele és süssük kb. 10 percig. Ezt a folyamatot ismételjük meg a további két lapnál. Készítsük szirupot a lapokhoz. Önstük bele egy kissebb lábasba a vizet, aromát, kétféle édesítőt, illetve tegyük bele a mazsolát, kb. 2-3 percig forraljuk, míg az édesítő elolvad, a mazsolaszemek újra magukhoz térnek. A szirup elkészítése után jöhet a krém. Keverjük el a tejben a pudingport, kétféle édesítőt. Főzzük addig, amíg besűrűsödik és elkezd forrni. Folyamatosan kevergessük, mivel hamar odakap. Elkészültünk mindennel, most johet az összeállítás. Tegyük magunk elé a mogyorós lapot, locsoljuk meg pár kanál sziruppal. Kanalazzuk rá a puding 1/3-át, szórjuk meg a mazsola felével. Jöhet a második lap, a kakaós. Ismételjük meg ugyanazt a műveletet, ahogy az elsőnél. A harmadik, egyben befejező lap a mandulás, jöhet a szirup és a puding, szépen oszlassuk el. Vegyünk elő egy kissebb szűrőt, kanalazzuk bele a kakaót, segítségével szórjuk meg a tetejét. Mehet a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek / kb. 2-3 óra /. Tálaláskor habbá vert tejszínhabbal díszítsük.

Szólj hozzá